Nieuwe functies in Ultimaker Cura 5: wat je moet weten
Als 3D-printer gebruiker ben je waarschijnlijk bekend met de software van Ultimaker, Cura genaamd. Cura is de populairste slicer die beschikbaar is voor 3D-printen. Met de nieuwe versie van Cura, Cura 5, introduceert Ultimaker enkele baanbrekende verbeteringen. In dit artikel bekijken we enkele van de belangrijkste verbeteringen in Cura 5 en bieden we bronnen voor mensen die willen werken met Cura of hun vaardigheden willen verbeteren.
Arachne: Een Nieuwe Engine
De engine van Cura 5, genaamd Arachne, is het deel van de software dat de berekeningen uitvoert om het printproces te sturen. Arachne is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van eerdere versies van de software omdat het de lijndikte van het filament dat wordt neergelegd kan aanpassen. Dit betekent dat het mogelijk is om kleinere details te printen met een grotere nozzle dan voorheen, waardoor het printproces sneller kan worden uitgevoerd. Daarnaast past Arachne de lijndikte aan om ervoor te zorgen dat er geen gaten of openingen in het printoppervlak ontstaan.
0.4mm of 0.6mm Nozzle?
Het nieuwe van Arachne is dat dit de lijndikte van het neergelegde filament kan aanpassen. Het door Ultmaker zelf gegeven voorbeeld is dat van een 4,4mm brede lijn printen met een 1mm nozzle. De vorige versies van Cura maakten daar 4 lijnen van 1mm breed van en lieten in het midden een 0,4mm brede opening. Arachne past de lijndikte aan en print 4 lijnen van 1,1mm die de hele lijn volledig opvullen. Ook het omgekeerde kan Arachne beter. Kleine details die met een 0.4mm nozzle gewoon niet geprint werden, kunnen nu wel geprint worden.
Chuck Hellebuyck (Chep) reageerde hierop door een YouTube video uit te brengen en te vertellen dat hij het voor elkaar heeft gekregen om met een 0.4mm nozzle nu sneller te printen dan met een oudere Cura versie mogelijk was met een 0.6mm nozzle. Hij denkt dat 0.4mm nozzles nu met Cura 5 nog steeds de beste optie zijn. Je kunt er nu fijne details mee printen waarvoor je eerst een 0.3 of 0.2mm nozzle nodig had en je kunt er sneller mee printen dan dat je met oudere Cura versies kon met een 0.6mm nozzle! Het enige dat je nodig hebt zijn nieuwe geoptimaliseerde printprofielen.
Lightning Infill: Snel en Efficiënt
Een andere belangrijke verbetering van Cura 5 is Lightning infill. Deze nieuwe functie zorgt ervoor dat een model niet vanaf de grond af aan infill nodig heeft om toch een mooie bovenkant te krijgen. In plaats daarvan wordt er hoger in het model bliksemsnel infill opgebouwd op de plaatsen waar het nodig is. Dit bespaart tijd en filament, omdat er geen regelmatig patroon meer nodig is.
Verbeterde Profielen
Cura heeft altijd al uitgeblonken in zijn gebruiksvriendelijkheid en het werken met profielen. Met Cura 5 is dit nog verder verbeterd. Er zijn standaard profielen beschikbaar voor verschillende soorten filamenten, en het is mogelijk om profielen te downloaden vanaf de Cura marketplace. Daarnaast werkt Polymaker momenteel aan profielen voor Polyterra filamenten.
Printprofielen voor Cura zijn niet op een centrale plaats te vinden. Voor elke 3D printer die standaard door Cura wordt ondersteund (en dat zijn er veel), zijn er verschillende profielen voor verschillende laaghoogtes. Toch kan het vaak nog iets sneller of iets mooier. Zo heeft Chep zijn profielen voor Cura 5 hier geplaatst.
Bronnen
Over Ultimaker Cura is veel te vinden online. Het is ten slotte een van de, zo niet de, meestgebruikte slicer in de wereld. Hier een overzicht van een paar bronnen om er meer over te leren.
Als eerste moeten we toch Ultimaker zelf noemen. Al hebben zij ook
webinairs en podcasts, het beste voor gebruikers van Cura is toch wel
hun blog. Dit is te hier vinden.
Ultimaker heeft ook een eigen YouTube kanaal met video’s waarin
duidelijk wordt uitgelegd hoe Cura werkt. Deze zijn hier te vinden:.
Filament Friday, het YouTube kanaal van Chep is, wat mij betreft,
een van de beste bronnen over Cura die er zijn. Het is Engelstalig
maar hij legt alles rustig uit en laat ook op zijn computerscherm
zien wat hij doet. Zijn YouTube kanaal is hier te vinden.
Conclusie
Cura 5 is een belangrijke stap voorwaarts in de wereld van 3D-printing. De verbeteringen aan de software, met name de Arachne engine
Laat een reactie achter